Utmaningen att finansiera ett intresse för heminredning

För mig som har ett stort intresse för heminredning kan finansieringen bli en stor utmaning. Själv har jag som regel att alltid lägga undan en viss procent av min lön för att kunna finansiera alla inköp. Tack vare detta upplägg skapar jag en tydlig budget som jag sällan överskrider. Generellt sätt försöker jag aldrig låna pengar till ren konsumtion, däremot för unika möbler och annan heminredning som håller ett högt andrahandsvärde har jag vid fåtal tillfällen tagit extra finansiering i form av ett lån. Dessa möbler har varit unika objekt som jag hittat på auktioner.

Mitt senaste köp jag var tvungen att finansiera med ett lån var en lounge chair jag hittade på Bukowskis under ett besök till Stockholm i våras. Jag hade länge varit ute efter en skön fåtölj som skulle kunna passa in med resterande möbler i mitt sovrum. När jag såg den svarta fåtöljen i skinn som är designad av Arne Norell på 60-talet var jag bara tvungen att köpa den.

Nu i efterhand är det verkligen inget jag ångrar. Jag har spenderat många kvällar i fåtöljen då den är perfekt för att sitta i och läsa böcker. Den smälter även in perfekt med min nuvarande mörkgråa färgskala i sovrummet. Jag är till och med så pass nöjd att jag nu letar efter en matchande stol i samma design!

Vid de få tillfällen som jag behöver finansiera ett köp försöker jag alltid låna pengar utan UC med BankID, det vill säga låna pengar utan att en kreditupplysning registreras hos Upplysningscentralen (UC) och att låneavtalet kan signeras direkt på långivarens hemsida med E-legitimation. Fördelen är att jag undviker att en kreditupplysning registreras i UCs register, vilket alltid är en fördel då kreditupplysningar hos UC ger en försämrad kreditvärdighet.

Mitt tips till er är att undvika att låna pengar till ren konsumtion som inköp av heminredning och möbler. Sätt istället upp en tydlig månadsbudget som är lätt att följa för att undvika fällan att impulsköpa något under en shoppingrunda. Om du däremot hittar ett objekt på en auktion med högt andrahandsvärde tycker jag själv att en finansieringslösning kan vara en acceptabel lösning beroende på din ekonomiska situation i övrigt.

Har du själv varit tvungen att långa pengar till heminredning någon gång? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina erfarenheter!

av juli 14, 2018.    Blogg