Så enkelt inreder du din altan

Minimalistisk altan veranda

Många människor lägger en stor vikt på hur inredningen i själva hemmet ser ut, men glömmer snabbt bort hur viktigt det är att ha en lika fräsch och snygg altan. När den svenska sommar- och vårsolen börjar titta fram vill de allra flesta vistas utomhus så mycket som möjligt och på en uteplats kan långa eftermiddagar och kvällar spenderas, om den är inredd på rätt sätt.

Att inreda sin altan behöver inte vara jobbigt och det behöver inte heller betyda att man behöver lägga ner en mycket stor summa pengar. Att man kommer behöva låna pengar för att få ihop finansieringen är därför inget krav, men krävs det en helrenovering kan ett lån vara ett mycket bra alternativ. Det finns många enkla och billiga sätt att gå tillväga för att få till en snygg altan och det är precis det som denna text kommer att handla om.

Kom igång

Det första man måste göra är naturligtvis att komma igång. Altanen eller uteplatsen blir gärna en samlingsplats för diverse prylar som man inte vill ha inne i huset och under vintern är det inte ovanligt att platsen helt glöms bort. När solen börjar titta fram orkar man inte ta tag i alla torkade löv, alla cyklar eller barnens pulkor som står staplade på hög, men att städa ur och rensa är alltså det första steget till att få en snygg altan att spendera tid på.

På senare tid har det blivit mer och mer vanligt att anamma den minimalistiska inredningsstilen. Ett mycket vanligt missförstånd är dock att inredningsstilen är mycket kall och att alla dekorationer eller möbler är vita eller tillverkade i stål. Så är alltså inte fallet utan att inreda minimalistiskt handlar mer om att bli av med onödiga saker och föremål och låta några få, väl utvalda möbler eller dekorationer vara i fokus. Istället för att fylla altanen med mängder av växter, ljushållare av olika slag, lampor, mattor, kuddar och diverse sittytor kan man alltså istället välja enklare möbler och lägga in snygga detaljer som en hängande krukväxt eller varför inte plocka in några vackra stenar att lägga på det lilla bordet.

Planera

Minimalistisk altan veranda

Låt oss leka med tanken om att du nu har städat bort alla onödiga saker från din altan. Att inreda minimalistiskt betyder nämligen att plocka bort onödiga föremål och lämna mer mentalt utrymme. Vill du inreda din altan i denna stil behöver du planera ordentligt för att du fortfarande ska kunna ha en varm och inbjudande känsla och för att du själv ska trivas på din uteplats. Planeringen ska dock inte handla om vilka saker som du ska dra tillbaka in på din altan, utan ska handla om varför du vill leva mer minimalistiskt och hur du tror att detta kommer att förbättra din livskvalitet. Till en början kan det kännas svårt att bryta en vana, så håll dig gärna borta från reor och marknader där priserna är väldigt tilltalande.

Tips till en minimalistisk altan

Har man inte inrett minimalistiskt tidigare så kan det kännas svårt att komma igång. Man kan tänka på citatet från Nicholas Burroughs:

Minimalism is not a lack of something. It is simply the perfect amount of something.

Ett mycket bra tillvägagångssätt är att använda sig av olika inredningsmagasin, eller så tittar du i listan nedan för att se om någon av dessa punkter kan vara något för just dig.

  • Rena ytor med få detaljer i guld eller mässing
  • Ljusa kulörer, få detaljer och mycket grönska.
  • Ta in (eller ut) naturen genom att använda diskreta stenar som dekoration.
  • Ta bort alla småsaker som inte har någon funktion.
  • Satsa på färger som grått, vitt och betong.
  • Tänk stort, även på en liten yta, och lämna så mycket utrymme som möjligt. Rena ytor!

av maj 7, 2018.    Blogg