Inredningstrender 2020

Inredningstrender 2020

Nytt decennium, nya trender. Nja, det stämmer inte riktigt. Hållbarhet fortsätter att vara ett tema som går igen i inredningstrenderna. Naturmaterial, beiga toner och gröna växter funkar även i år. Tidlöst och naturnära är ledorden år 2020.

Inredning med hållbarhet som tema

Begreppet hållbarhet har verkligen influerat inredningstrenderna den senaste tiden och är sannolikt här för att stanna. Att använda återvunna material, vintagemöbler och ärvda ting är heta inredningstips som alla kan använda, oavsett hur ekonomin ser ut. Det passar särskilt dig som ska låna till kontantinsatsen och inreda din första lägenhet.

Redan för ett par år sedan såg vi tendenser i inredningen som gick mot mer naturnära material i form av flätade korgar, bastmattor och papperslampor. År 2020 har många möbelföretag och inredningsbutiker satsat stort på att ta fram produkter i hållbara material. På den stora möbelmässan Formex i Stockholm i januari syntes miljövänliga textilier och färger samt återvunnet papper i många av kollektionerna. Naturliga material, som trä, keramik och ull, får gärna ta plats i inredningen i år. Vår längtan efter naturen går även igen i formspråket. Organiska och ojämna former på lampor, speglar och soffor är supertrendigt. Även handgjorda föremål som har de rätta, naturliga formerna är inne i just nu, till exempel glasblåsta lampkupor och drejade konstverk.

Kontrast mellan dova och starka färger

Strävan efter hållbarhet och naturliga material påverkar förstås färgskalan i årets trender inom heminredning. Liksom förra året dominerar olika nyanser av beige. Även jordiga färger, som ockra, brunt och rött, är populära och fungerar bra ihop med naturmaterial.

Det är dock inte alla som inspireras av naturens färger. Parallellt med naturtrenden löper en annan trend som pekar mot starkare färger. Blått, grönt, rosa, orange och gul tycks paradoxalt nog vara färger på uppåtgående. Förmodligen kommer de att bli mer dominerande nästa år.

Gröna växter och toner

I tidningar och bloggar var det förra året generöst med stora, gröna växter som påminde om 1970- och 80-talet. Den lummiga trenden fortsätter, återigen är naturen den stora inspirationskällan. Olika nyanser av grönt återkommer på gardiner och kuddar. Men i år finns det också plats för torkade växter och kvistar.

Dofter

Doftljusen är här för att stanna, så även doftpinnarna. År 2020 ska vi uppleva rummen med alla våra sinnen, inklusive doftsinnet. Vi är mer medvetna om hur dofter kan påverka och förändra intrycket av ett rum. Återigen är det från naturen vi hämtar inspiration. Skogsdofterna kåda, gran och sågspån kompletterar naturmaterialen i möbler och inredningsdetaljer.

av juni 22, 2020.    Inredning