Inredningsstilen industri—kaxig men hemtrevlig

Industriell heminredning

Det finns otroligt många inredningsstilar och en som verkligen lyfter hemmet är temat industri. Stilen är inte ovanlig i ombyggda industri- eller lagerlokaler runt om i USA. Här i Sverige börjar stilen komma allt mer. Det är inte så konstigt då den i sin kaxiga utformning även är hemtrevlig. Det är inte heller en enhetlig stil utan det går att skapa industrikänsla på många olika sätt. Hur skapar man då stilen och vilka lösningar finns det? Här kommer lite tips på hur man kan skapa stilen på olika sätt.

Vad kännetecknar industriell design?

Det finns egentligen många olika namn och varianter. Förutom industriell stil finns det vad som kallas high tech style på engelska. Det är inte ovanligt att man väljer vita inslag och bleker material på olika sätt så som man gör vid tandblekning, då kan man få precis den nyansen man är ute efter. Vitt är alltid snyggt och förmedlar stil. Gemensamt för bägge är att de nyttjar typiska industrimaterial.

  • Inslag av glas. Vanligt förekommande är höga glasfönster och exempelvis glastegel för att skärma av i badrum eller vardagsrum. Varför inte bygga en köksö i glastegel?
  • Tegel är också ett vanligt inslag. Det kan vara inreda med rena tegelväggar eller tegeldetaljer så som en fondvägg.
  • Ren metall eller putsad metall. Ren metall eller putsad metall går till trappräcken och trappsteg.

Fördelen med stilen är att man kan kombinera med andra stilar om man inte vill ha den industriella känslan fullt ut. Kombinera men futuristisk minimalism eller mer romantisk stil. Kontraster är alltid läckert när det kommer till inredning. När det kommer till golv är det snyggt med trägolv i hela plankor. De fungerar också ljuddämpande och går att slipa, vilket ger en lång livslängd.

Belysning som är enkel och snygg

Belysning kan man egentligen aldrig få för mycket av i ett hem. Det är perfekt att ha olika ljuskällor för olika ändamål. Från skarpare belysning när man städar till mer mysbelysning när man vill slappna av. Väljer man en industriell design kan man med fördel välja nakna glödlampor som hänger tufft från taket. Det finns också oändligt många former av lysrör, många går också att dimma.

När det kommer till möbler kan man satsa på gamla klädskåp eller bygga egna möbler av exempelvis träpallar. I sovrummet är det snyggt att bygga en säng av Europapallar. Alla har inte betongväggar eller tegelväggar. Där finns det en lösning och det är att tapetsera med en tapet med tegelmotiv. Fördelen med tapet är också att om man tröttnar är det bara att tapetsera om.

av maj 4, 2020.    Inredning