Homestyling för 2018

Trender kommer och trender går och ingenting är för alltid. Man ser det i mode och man ser det i inredning och varje säsong blir vi presenterade inför kommande säsonger för att få en idé om hur de blivande färgerna, teman samt formerna kommer att pryda våra hem. Designers och trendsättare jobbar febrilt med att resa till Jordens alla hörn och luska ut vad som komma skall för att sedan sätta dem i verket i trendböcker, broschyrer och som inspiration för världens alla inredningsdesigners och tidskrifter.

Styling är något som ligger svenskarna extra varmt om hjärtat och alla märken – från IKEA och Svenskt Tenn till svenska online casinon till svenska hemsidor. Vi älskar styling och vi älskar design.

I den här artikeln kan du läsa om 2018’s hetaste trender inom just homestyling och inredning samt hur du kan inreda ditt älskade hem utan att behöva betala en förmögenhet.

Starka trender inför 2018

Det finns en hel del trender att sätta i fokus och vi ska ta upp de främsta här. Såhär kan du inreda ditt hem om du vill vara helt rätt ute i år.

  • Popkonsten är starkt på väg tillbaka. Den dog inte ut efter Andy Warhol utan har bara legat i ide ett tag. Inom mode ser vi mycket pop och starka neonfärger och samma sak följer i inredningssyfte. Om du inte vill känna dig som om du skulle bo i Centre Pompidou i Paris eller varför inte på Södermalm i Stockholm så räcker det med att du bara sätter upp en plansch eller tavla på väggen i popkonstens tecken. Lek även med blommor och andra geometriska former i klara, sprudlande färger som får vemsomhelst att leva upp.
  • Pasteller och transparens är hett i år. Svaga färgnyanser, gärna i olika lager gör att ditt hem blir mer levande utan att vara för skrikigt. Använd också gärna oförutsägbara former och originell design för att göra ditt vardagsrum än mer intressant. Lätta och skira material är inne just nu och passar bra för att skapa illusioner och samtidigt rama in föremål utan att bli för intensivt.

En sida att dra inspiration från visar de absolut bästa trenderna i Sverige är hemsidan Bästa.net. Bästa visar det ”bästa” inom allt så att du enklast kan hålla koll på vad som är populärt i Sverige och följa med de senaste trenderna.

Apoteksstilen – gammalt och nytt i en steril men charmig miljö

Den stil som verkligen är på frammarsch under 2018 är apoteksstilen. Inte den moderna som vi ser när vi klampar in på Kronans Apotek eller dylikt utan de gamla lokalerna från 1900-talets första hälft. Mörka och eleganta träslag varvade med ljusa väggar och ett vackert golv får den vanliga ljusa skandinaviska designen att blandas upp. Glöm mattor utan satsa på ett förbluffande golv istället. Sätt dit en mörk hylla som sträcker sig från golv till tak, dra dit en gammal ärvd byrå med tiotals lådor och håll det hela avskalat men charmigt. Lägg gärna in lite mint i tavelramar, i lampor eller på golvets design. Rustikt varvas med det minimalistiska och denna nygamla stil är alltså en av huvudtrenderna.

Miljö och hållbarhet i fokus

Som så mycket annat just nu så fokuserar både folk och trender på att värna om miljön och även prägla våra hem med det tänket. Det är helt klart att trender påverkas av hur vi lever i övrigt och vad som känns aktuellt just för ögonblicket. Därför är det ingen slump att vi nu börjar använda oss av gamla detaljer och prylar som att handla vintage eller damma av den ärvda möbeln vi fick efter mormor. Betydelsen av att leva i nuet är också en vital detalj som innebär att det har blivit en motreaktion till all uppkoppling och stress som samhället bidrar med. Detta ser vi i bl.a. trenden ”downsizing” som innebär att vi skär ned på materiella ting och håller det hela enkelt men välgjort. Strävan efter att få en mer hållbar homestyling och värna om vår fritid och privatliv mer, är något som inredningsdesigners är mycket uppmärksamma på. Naturmaterial kommer mer och mer och dessa kan gärna förstärkas med blommor och plantor för att ge intrycket av att befinna sig mitt i naturen. Sten, hampa, terrakotta och trä är nyckelmaterialen att gå efter. Titta även efter miljömärkningarna på möblerna, så som Svanen, EU-ecolabel eller Fairtrade.

Köp kvalitet eller satsa på vintage

Att inreda ett hem behöver inte kosta skjortan och även om vi handlar nytt så se då till att köpa material som håller länge. Läder och naturmaterial har både en stark framtoning och ligger rätt i tiden och om du vill få ned din budget ännu mer så kan du gå iväg och botanisera bland vintage-prylarna. Där kan du verkligen hitta unika föremål och homestyling-produkter i naturliga material som även sätter den personliga prägeln på ditt hem. Hursomhelst kan du förvänta dig att använda mindre pengar, antingen på kort sikt eller på längre sikt genom att köpa kvalité framför kvantitet. Är du händig och tycker om att pyssla så kan du också ge dig iväg till skogen för att hämta kvistar, ris och grenar och knåpa ihop din egen dekoration. Funkar alldeles utmärkt och ger dig en sysselsättning under trista eller regniga dagar.

Fler och fler vintage-butiker utökar sina sortiment med inredning och homestyling för att både värna om miljön, ge folk med olika inkomst möjligheten att skapa mysiga hem och samtidigt ta tillvara på gamla pryttlar och möbler som verkligen vore synd att slänga. Oroa dig inte för att hitta gamla malätna mattor och fläckiga soffor när du är ute och botaniserar. Idag finns även de mest lyxiga vintage-butikerna med toppklassiga produkter som ser helt nya ut. Speciellt äldre möbler från 60-talet har rykte om sig att vara näst intill felfria och brukar vara tillverkade av naturmaterial. Det syntetiska gjorde nämligen sitt stora inträde först på 70-talet.

av mars 5, 2018.    Blogg