Designa ditt kök med smak

Går du i tankarna om att renovera ditt kök? Kanske känns det som ett väldigt stort och tungt steg, som krävs väldigt mycket planering runt omkring. Ja, såklart krävs det en del planering men detta inlägg skriver jag med förhoppning om att få det att kännas lite enklare för er. Jag tipsar om hur man kan tänka och vad som är bra att ha i åtanke när du skall designa ditt kök med smak. Att få till det perfekta köket som är en så viktig del av vårt hem tycker jag att alla förtjänar.

Designa ditt kök utifrån flera olika stilar

Kanske är du mer för det hypermoderna köket med smarta lösningar och modern design? Eller är du mer old fashioned och tycker mer om gräddvita träluckor med vackra handtag? Eller kanske föredrar du någonting helt annat, exempelvis att allt går i en och samma färg för att få ett så uttrycksfullt kök som bara möjligt? Det finns mängder med olika stilar som man kan utgå ifrån när man designar sitt kök.

Det är mycket som skall hållas i åtanke när man designar sitt nya kök. Man bör se över om man vill hänga med i de moderna trenderna eller om man bara skall göra precis så som man själv vill ha det. Nuförtiden är det exempelvis väldigt populärt med grått kök medan det förr i tiden var populärare med antingen vitt eller färgglatt kök.

Ät-delen

Här är det också viktigt att tänka till riktigt hur man vill ha det när man skall designa sitt kök. Det kan vara bra att föreställa sig hur man vill ha det under en middagsbjudning exempelvis, eller vad ni har för visioner när ni sitter och äter en mysig frukost en lördagsmorgon.

  • Hur många vill ni kunna vara med när ni sitter runt bordet?
  • Skall det vara ett stort bord eller ett mindre men kanske med en extradel man kan dra ut?
  • Eller är ni bara några få i familjen och det kanske då räcker med ett mindre bord som inte tar onödig plats?

Om man är ett hushåll som väldigt ofta brukar bjuda hem folk på middag så är det bra att tänka vad som kan vara lämpligt då. Då krävs det exempelvis att man har ett stort bord, kanske ska man satsa på ett runt bord så alla ser alla när de pratar och det inte bara blir ett par som har en diskussion? Man kanske också vill satsa på bekväma stolar och mysiga lampor som skapar en trevlig stämning.

Kanske skall ni ha en soffa i köket? Då kan det vara bra med hårborttagning i Uppsala för att hålla denna ren och fin vilket är viktigt eftersom den befinner sig i köket. Det tycker jag är supersnyggt men det är viktigt att hålla denna ren och fräsch!

Matlagnings-delen

När det kommer till matlagnings-delen är det väldigt viktigt att tänka igenom allting praktiskt. Vart skall spisen, kyl och frys befinna sig för att det skall bli så smidigt som möjligt? Och diskhon? Tänk att ni skall kunna njuta av att laga mat där inne och att det därför inte skall vara allt för krångligt att göra detta.´

Exempel på praktiska och snygga lösningar är exempelvis köksluckor som inte har några handtag utan som öppnas genom att man trycker lätt på dem. Detta är smidigt på så sätt att om man exempelvis har kladdiga händer eller håller mycket i händerna så slipper luckorna bli smutsiga eller att man behöver ställa ifrån sig det man bär på.

Ett annat exempel på vad som är bra att tänka på i matlagnings-delen är vad man skall ha för kyl, frys och spis. Kanske vill man ha en av de allra modernaste spisarna med mängder av olika funktioner eller så kanske man föredrar en lite mer simpel och gammaldags. När det gäller kyl och frys så kanske man vill att de skall kunna gå att få bubbelvatten, iskallt vatten eller isbitar ifrån kylen. Detta är en lyxig sak som adderar det lilla extra i vardagen.

Man bör också se över vad man vill ha för golv och vad man vill ha för väggar i sitt kök. Här kan det vara smart att välja ett material som är enkelt att rengöra, exempelvis någon snygg och smakfull klinker. Det finns mängder med olika klinkers att välja bland idag, och det är helt upp till dig att välja den sort som passar perfekt in i just ditt personliga kök.

Det finns många praktiska lösningar, men som också är otroligt snygga. För visst vill man att köket skall ha en snygg design då det är en sådan central plats i huset?

Hoppas helt klart att ni har fått en massa nya lärdomar om hur ni skall tänka när ni designar ert nya kök. Lycka till och hoppas ni får till ert alldeles eget drömkök!

av mars 18, 2018.    Blogg